grijanje, savjeti, vodič

Kako pravilno odabrati grijanje za Vaš dom?

Donosimo Vam par savjeta na koje svakako trebate obratiti pažnju ukoliko razmišljate o uvođenju centralnog grijanja u svoj dom.

Kako da budemo sigurni da smo na pravom putu pri odabiru centralnog grijanja? Što sve trebamo uzeti u obzir, to jeste, po kojim se parametrima trebamo ravnati da bismo mogli sami izračunati i planirati ukoliko želimo da uradimo centralno grijanje na što kvalitetniji i ekonomičniji način? Stavke na koje trebamo obratiti pažnju su sljedeće:

 • izolacija prostora (pod tim se podrazumijeva vanjska i unutrašnja izolacija zidova, izolacija poda i stropa, kvalitet i vrsta stolarije);
 • zapremina prostora koji se grije;
 • klimatski uslovi, položaj objekta u odnosu na Sunce;
 • vrsta grijanja (podno ili zidno, te radijatorsko ili kombinovano);
 • opcija solarnih kolektora kao potpora postojećem sistemu grijanja;
 • vrsta energenta: struja, plin, pelet, drvo, ugalj…
 • odabir izvora toplote (pod tim se podrazumijeva razlika u procentu iskorištenja kotla, kotlovi na pirolizu i trajnožareći su efikasniji u odnosu na takozvane obične toplovodne kotlove, kondenzacijski kotlovi su efikasniji u odnosu na obične plinske uređaje).
 • ugradnja akumulacijskog spremnika toplote znatno smanjuje potrošnju energenta i povećava njihovo iskorištenje.

Kod odabira kotla na čvrsto gorivo treba voditi računa da jačina kotla u kW ne prelazi stvarne potrebe. Kod korištenja kotla veće snage od potrebne pada stepen iskorištenja kotla, dolazi do pojave niskotemperaturne korozije u vidu veće količine kondenza i katrana na stjenkama kotla čim se direktno smanjuje vijek trajanja. Isto tako dolazi do slabijeg izgaranja goriva, a samim tim i manja iskoristivost energenta.

Naravno, i kada sve sami izračunamo u svakom slučaju trebamo se konsultovati sa stručnim izvođačem radova koji će dobiti konačni i tačni rezultat.

Koju vrstu grijanja odabrati?

 • Drva

Ovo je najrasprostranjeniji način grijanja u našoj i zemljama regije. Grijanje na drva je ekološki prihvatljiv način grijanja koji najmanje šteti zdravlju, a također je i obnovljiv energent.
Kao glavna mana grijanja na drva mogla bi se istaknuti zahtjevnost. Kupovina drva koja na početku ili u sezoni može biti i problematična, cijepanje, slaganje, stalno unošenje u kuću, održavanje vatre (ako nemate automatski podesivu peć), te nered koji je potrebno stalno čistiti.
Peći nisu mnogo skupe, ali je veliki problem što uglavnom zagrijavaju samo onu prostoriju u kojoj se nalaze. Cijene peći za centralno grijanje na drva idu i do nekoliko hiljada, zavisno od snage, odnosno prostora koji zagrijava.

 • Plin

Podrazumijeva etažno grijanje na plin za koje je potreban priključak na kotao za plin. Grijanje na plin je komforno, nema nereda, plinski grijač se lako instalira i za njega nije potreban poseban prostor.

Međutim, prava cijena grijanja na plin često varira i zavisi od toga gdje živite i kako se domaćinstvo snadbijeva plinom. Cijena često zavisi od distributera i na nju se dodaje cijena transporta. Također, cijena plina je povezana sa naftnom cijenom, i moguće je povećanje cijena tokom godina.
Moderni plinski grijači sa kondenzcijskom tehnologijom su efikasni, a troškovi investiranja zavise od veličine grijanog objekta, snage kotla i bojlera za zagrijavanje vode. Mogućnost automatske regulacije temperature i rada kotla su također još jedna prednost ako imate grijanje na plin.
Bez obzira na mnoge prednosti plina, ipak mnogi imaju strah od plina i bojazan za sigurnost. Grijanje na plin podrazumijeva oprez i disciplinu kad su u pitanju obavezni godišnji servisi i održavanje.

 • Plinske peći

U kupovinu plinske peći ćete investitrati manje nego investiranjem u etažno plinsko grijanje. U odnosu na centralno grijanje, plinske peći griju samo prostorije u kojima se nalaze. Također, potrošnja plina je veća u odnosu na grijanje kotlom.

S obzirom na navedenu razliku u odnosu na etažno plinsko grijanje, jasno je da je dugoročno znatno isplativije i udobnije koristiti centralno grijanje na plin, nego plinske peći.

Međutim, ako nemate mogućnost da uložite  odmah u etažno plinsko grijanje, ili imate potrebu zagrijavanja malog, dobro izolovanog prostora,  grijanje na plinske peći bi mogao biti dobar izbor.

 • Pelet

Sve popularnije je i grijanje na pelet. Iz ovog razloga je u posljednje vrijeme došlo i do nestašice, te je cijena skočila zbog velike potrošnje.

Pelet se pravi od presovanog drveta i piljevine pod visokim pritiskom. Rukovanje peletom je dosta čisto, lako se dozira u kotao, a uz povremeno izbacivanje ostataka, nema drugog prljanja.
Korištenje peći na pelet je također jednostavno. Pelet je dovoljno ubaciti u peć i odredite vrijeme kada će raditi. Stručnjaci savjetuju automatsku regulaciju pomoću termostata radi uštede.
Početna investicija je malo veća jer je potrebno kupiti peć koja nije jeftina kao obična.

Grijanje na pelet je ekološki prihvatljivo i dugo je ovaj način grijanja popularan u razvijenim zemljama Evrope.

 • Centralno gradsko

Definitivno dobro rješenje ako živite u gradu. Mnogi “zimogrisci” neće da gledaju ili čuju za stan koji nema centralno gradsko grijanje. Radijatori su postavljeni u svakoj sobi u stanu i trebalo bi da ravnomjerno griju tokom dana. Međutim, poznato je da se ovo grijanje gasi u toku noći, pa je sigurno da ima i onih kojima ovo ne odgovara. Također, velika mana i činjenica da ne možete sami odrediti kad će početi ili završiti sezona grijanja.

 • Struja

Najveća prednost grijanja na struju je laka održivost i urednost. Međutim, različita su iskustva kad je riječ o ovoj vrsti grijanja. Jedni će reći da je ovo najskuplja opcija, dok drugi tvrde da su značajno uštedili s ovom vrstom grijanja. Prednost je relativno povoljna investicija, električni kotlovi su jeftiniji od svih drugih. Potrošnja električne energije zavisi od toplotne izolacije, položaj kuće ili stana (orijentacija), vanjske temperature, ali i veličine prostora.
Različita su iskustva i u zavisnosti da li se elektično grijanje odnosi na korištenje grijalice, TA peći ili konvektora. Svakako, ako je riječ o manjem stanu koji je dobro pozicioniran, ova vrsta grijanja bi mogla biti najbolja opcija.

 • Klima uređaji

Klima uređaji su uređaji sa toplotnom pumpom koji spadaju u obnovljive izvore energije. Postoje obične klime i inverter klime. Inverter klime se koriste za grijanje prostora, a prema iskustvima korisnika za sada predstavljaju najbolja rješenja za grijanje na struju.