COOKIE

Šta su kolačići?

Kao i većina web stranica, naše web stranice koriste kolačiće za prikupljanje podataka. Kolačići su male datoteke koje se pohranjuju na vašem računalu ili drugim uređajima (kao što su pametni telefoni ili tableti) dok pregledavate naše web stranice. Koriste se za “pamćenje” kada vaš računar ili uređaj pristupe našoj web stranici. Oni nam omogućavaju da zapamtimo jeste li prijavljeni na stranicu i koji su artikli bili u vašoj korpi za kupovinu. Kolačići su neophodni za efikasan rad naših web stranica i da vam pomognu da kupujete putem interneta kod nas. Također se koriste za prilagođavanje proizvoda i usluga koje vam se nude i oglašavaju, kako na našim web stranicama tako i drugdje.

Prikupljene informacije

Neki kolačići prikupljaju informacije o ponašanju surfanja i kupovine kada ponovo posjetite naše web stranice s istim računalom ili uređajem. Ovo uključuje informacije o pregledanim stranicama, kupljenim proizvodima i vašem kretanju po web stranici. Svi podaci koje prosljeđuju kolačići su anonimni i nikada ne sadrže lične podatke kao što su vaše ime, adresa, broj telefona ili informacije o plaćanju, ali mogu sadržavati vaš dodijeljeni broj korisnika kod nas. Za više informacija o tome kako kolačići rade, posjetite www.allaboutcookies.org.

Kako se upravlja kolačićima?

Kolačići pohranjeni na vašem računaru ili drugom uređaju kada posjetite naše web stranice su sa:

dizajniran od strane Centrosolar ili u naše ime i neophodan da vam omogućimo kupovinu na našim web stranicama;
dizajniran od strane trećih strana koje učestvuju u marketinškim programima sa nama; i
dizajniran od strane trećih strana koje za nas objavljuju web banner reklame.
Za šta se koriste kolačići?

Naši marketinški partneri koriste kolačiće kako bi vam pružili odgovarajuće ponude i reklame dok pregledavate druge web stranice na osnovu vaših aktivnosti pretraživanja na našoj web stranici. Kolačići nam također omogućavaju da radimo s našim partnerom za web analitiku, Google Analytics, da vidimo kako koristite našu web stranicu, koje stranice ili specifične funkcije preferirate i kako ih možemo poboljšati. Možemo uskladiti informacije koje prikupljamo s kolačićima sa ličnim podacima koje već imamo o vama kako bismo vas bolje razumjeli. To nam omogućava da stalno poboljšavamo relevantnost naše reklamne komunikacije, vašeg iskustva kupovine i naših proizvoda i usluga. Glavne svrhe korištenja kolačića su:

Funkcionalne svrhe važne za efikasan rad naših web stranica, posebno u vezi s online transakcijama, navigacijom web stranicama i preferencijama.
Marketing i oglašavanje, posebno web banner oglašavanje i ciljana ažuriranja putem digitalnih kanala i društvenih medija.
Prikupljanje informacija o vašem surfanju i ponašanju pri kupovini, poboljšanje vašeg iskustva kupovine i praćenje performansi.
Ispunjavanje naših ugovornih obaveza, plaćanje trećim stranama kada proizvod kupi neko ko posjeti našu web stranicu sa stranice kojom upravljaju takve treće strane.
marketinški kolačići

Centrosolar radi sa partnerima koji za nas predstavljaju reklamne ili online ponude. Većina ovih marketinških partnera koristi kolačiće sesije i trajne kolačiće. Ovi kolačići se koriste za isporuku reklama koje su relevantnije za vas i vaša interesovanja. Koriste se i za ograničavanje učestalosti prikazivanja reklama i mjerenje učinkovitosti reklamne kampanje. Svi podaci koje prikupljaju kolačići trećih strana su anonimni i nikada ne uključuju lične podatke kao što su vaše ime, adresa, broj telefona ili podaci o plaćanju.

Isključivanje i brisanje kolačića

Većina web pretraživača nudi opciju isključivanja ili ne dozvoljavanja kolačića. Kako ćete to učiniti zavisi od web pretraživača koji koristite. Uputstva o tome kako onemogućiti prihvaćanje kolačića obično se mogu pronaći u izborniku “Pomoć” pretraživača. Napomena: Kao i kod većine drugih poslovnih web stranica, iako vas jednostavno odbijanje kolačića trećih strana neće spriječiti da kupujete na našim web stranicama, odbijanje kolačića koje smo koristili putem vašeg web preglednika znači da nećete moći kupovati na našoj web stranici. Također ćete otkriti da će to utjecati na mnoge druge web stranice i usluge. Kolačići se mogu izbrisati korištenjem vašeg web pretraživača. Međutim, ako nisu blokirani, ponovo će se koristiti kada sljedeći put posjetite web stranicu.

Ako želite blokirati kolačiće, morate promijeniti postavke preglednika web stranice. Kako ovo funkcionira ovisi o web pretraživaču koji koristite.