savjeti, vodič

Šta trebate znati o toplotnim pumpama?

Povećanje efikasnosti sistema za grijanje i hlađenje je postalo jedan od vodećih trendova u izgradnji i renoviranja kuća i poslovnih prostora.

Renovirate staro ili gradite novo i želite osigurati što manje buduće troškove grijanja kroz moderna rješenja? Bez brige, na ste pravom mjestu.  Tu smo da Vam sve objasnimo.

Pojam toplotna pumpa/dizalica topline?

Toplotna pumpa je uređaj pomoću kojeg se toplotna energija iz jedne sredine prenosi u drugu. Za taj prenos toplotne energije troši se mnogo manja energija od prenijete, čime se obezbjeđuje visoko efikasno grijanje i hlađenje. Uz pomoć toplotne pumpe moguće je da se uloženim radom u kružnom procesu oduzme toplota od okoline da bi se ista na višem temperaturnom nivou koristila za grijanje, pri čemu je količina toplote mnogostruko veća od toplotnog ekvivalenta utrošenog rada tj. električne energije.

Na primjer, 1 kW uložene električne energije dobija se 4 kW toplotne energije, a u nekim slučajevima i više, odnosno, za zagrijavanje stambenog prostora od 100 m2 sa toplotnom pumpom potrebno je 2 kW električne energije. Kapaciteti učinkovitog sistema toplotnih pumpi su prikladni za potrebe grijanja i hlađenja u kućama, stanovima, vrtićima, manjim hotelima, poslovnim i sl. objektima. Rješenje su za prostore površine do 300 m² kod pojedinačne, odnosno do 2000 m² kod kaskadno povezane varijante izvedbe.

Toplotna pumpa sastoji se od vanjske i unutrašnje jedinice, a postoje monoblock izvedbe u jednoj jedinici u kojoj se nalazi kompresor i izmjenjivači. Toplotne pumpe najveću efikasnost postižu na (novim) objektima visokog stepena termo izolacije, gdje je gubitak toplote iz prostora najmanji. Toplotna pumpa čak i pri temperaturama ispod 0°C može izvući toplinu iz okolnog zraka, a zahvaljujući modernim inverterskim kompresorima, režim rada proteže se do čak -28°C, čime je zagarantovano funkcionisanje sistema bez obzira na poziciju objekta i vanjsku temperaturu.

Vrste i karakteristike toplotnih pumpi

  • Izvor toplote: voda, nije uvijek dostupna, potrebno je usisavanje i pražnjenje, moraju se ispoštovati svi zakonski uslovi i okviri;
  • Izvor toplote: zrak, neograničena dostupnost, jednostavan za instalaciju i varijabilna izvedba ovisno o vanjskim uslovima

Kako funkcioniše toplotna pumpa?

Sve toplotne pume zrak-voda izvlače toplinu iz okolnog zraka te je putem izmjenjivača topline predaju vodi koja potom cirkuliše pojedinim potrošačima sistema (podno grijanje, radijatori, ventilokonvektori…) te prenosi toplotu u prostor. Sistem se sastoji od vanjske jedinice koja je vizuelno identična onoj klasičnog klima uređaja te kojoj je zadatak da preuzme toplinu iz okolnog zraka te ju podigne do temperature koja je dovoljna za zagrijavanje interijera. Ta toplota se kod split sistema radnim medijem prenosi do unutarašnje jedinice izoliranim bakrenim cijevima gdje se u izmjenjivaču toplote predaje vodi. Zagrijana voda odlazi do potrošača te zagrijava prostor.

Kakva treba da bude izolacija objekta?

S obzirom da toplotne pumpe rade najbolje kada proizvode toplu vodu, poželjno je da objekat bude što dobro izolovan. Što je kuća bolje izolovana, sistem je efikasniji. Također, na efikasnost sistema utiče i vanjska stolarija.

U vremenu kada racionalnije trošimo novčana sredstva važno je voditi računa o nabavci energenata za zagrijavanje objekta. Pri projektovanju prostora želimo učiniti boravak prijatnim, a troškove grijanja i hlađenja što nižim. Optimalnim rješenjem se smatra niskoenergetski objekat, što znači da isti treba imati ugrađene kvalitetne prozore, termofasadu, te instalirano podno ili zidno grijanje.

Rastojanje između vanjske i unutrašnje jedinice može da bude čak i do 30 metara, u zavisnosti od modela.

Možete li upravljati ovim sistemom, a da niste kod kuće?

Da! Toplotnu pumpu možete uključiti da grije/hladi vaš prostor, bez obzira gdje se nalazite! U svakom trenutku možete upravljati toplotnom pumpom putem smartphone-a, tableta ili računara. Uz upravljačke funkcije ponuđene su i napredne funkcije: sedmični tajmer, energetski nadzor, alarm greške i sl.

Da li ovakav sistem utiče na smanjenje troškova za električnu energiju?

Od prvog trenutka kada je uključite, toplotna pumpa vam u direktnom prijenosu pokazuje koliko je kWh električne energije potrošila, koliko dana već radi, koja je bila prosječna spoljašnja temperatura od početka grijne sezone, crta vam dijagram potrošnje za svaki dan u nedelji. Na taj način vi po prvi put možete pratiti stvarnu potrošnju koja je višestruko jeftinija u odnosu na druge energente.

Zašto odabrati toplotnu pumpu?

  • jednostavna instalacija;
  • iskoristivost uređaja se kreće približno u omjeru 1:4, u praksi bi to značilo da je potrošnja sistema otprilike 4 puta manja od količine energije koja je predana u objekat;
  • za razliku od peći na pelet ili sistema na biomasu kod toplotnih pumpi nije potrebno skladištenje energenata;
  • struja kao energent nije podložna velikim i čestim fluktuacijama cijene kao što je to slučaj sa naftom ili plinom;
  • korištenje obnovljivih izvora energije čini ovaj sistem ekološki prihvatljivim, jer smanjenje potrošnje fosilnih goriva, u konačnici utiče na smanjenje emisija CO2 i pozitivno djeluje na okoliš;
  • toplotna pumpa u mogućnosti je energiju zemlje, vode ili zraka pretvoriti u iskoristivu topline, a pritom trošeći otprilike 3 – 4 puta manje električne energije nego električni radijatori (konvektori) ili električni kotlovi za istu dovedenu toplotu.