Klima uređaji, vodič

Šta to znače oznake SEER i SCOP?

Ponuda na tržištu klima uređaja veća je nego ikad. U moru informacija i različitih tehničkih podataka sigurno ste naišli na pojmove poput EER ili SEER, SCOP ili COP te oznake energetskih razreda (poput A++, A+, A, B, C, D i sl.) koji vas možda zbunjuju ili ne znate šta znače. U nastavku možete pročitati objašnjenja vezana za navedene pojmove.

Oznaka EER (Energy Efficiency Ratio, eng.) u prevodu znači omjer energetske učinkovitosti, a odnosi se na omjer izlazne energije hlađenja i potrebne ulazne električne energije. Veća vrijednost označava bolje performanse.

Oznaka COP (Coefficient Of Performanse, eng.) je pojam koji se koristi u termodinamici i označava omjer dobijene topline i uložene potrebne energije. Isto kao i kod EER-a, što je COP veći, performanse uređaja su bolje, odnosno operativni troškovi su manji.

S druge strane, oznake SEER i SCOP odnose se na sezonski učinak energetske učinkovitosti za hlađenje (SEER) odnosno grijanje (SCOP).

Pa tako SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio, eng.) u prevodu znači sezonski omjer energetske učinkovitosti, a pojam se odnosi na određivanje efikasnosti uređaja tokom sezonske (stvarne) potrošnje električne energije u režimu hlađenja. Za razliku od EER-a, SEER umjesto da se procjenjuje u jednom radnom stanju, predstavlja očekivane ukupne performanse za tipično godišnje vrijeme na određenoj lokaciji.

Isto vrijedi i za SCOP (Seasonal Coefficient Of Performance, eng.) što u prevodu znači sezonski koeficijent učinkovitosti, a odnosi se na grijanje.

Ukratko, veći SEER i SCOP znače i bolje performanse uređaja.

Treba spomenuti i da je svaki proizvođač klima uređaja dužan na proizvodu istaknuti naljepnicu na kojoj su iskazani energetski razredi za EER i SCOP te potrošnja električne energije. 
Energetski razred je potvrda kvalitete uređaja s obzirom na njegovu energetsku efikasnost, pri čemu se uređaji prema potrošnji energije dijele na sedam razreda energetske učinkovitosti označenih slovima od A do G. Energetski najefikasniji uređaji čine grupu A, a razred s najvećom energetskom učinkovitošću je A+++.