Klima uređaji, vodič

Šta je inverter klima uređaj i kako radi?

Ako ste prije kupnje poslušali nekoliko reklama za klima uređaje ili napravili malo istraživanja, vjerojatno ste i prije naišli na pojam inverter,

ali šta to znači i ima li veliku razliku ako imate inverter u Vašem klima uređaju? 

Šta svakodnevnom potrošaču znači inverter?

Kako Vam može pomoći u smanjenju troškova električne energije i je li mogućnost odabira električnih uređaja s inverterskom tehnologijom samo hir?

U ovom članku istražujemo što je tačno inverter, prednosti kupnje sistema s inverterom i načine na koje Vam ta tehologija može pomoći u kontroli brzine i funkcionalnosti Vašeg klima uređaja kako biste osigurali što duži životni vijek Vašeg uređaja i što višu razinu komfora Vašeg doma.

Šta je to inverterski klima uređaj?  

Kratki odgovor je da je inverter pouzdan dio klimatizacijske tehnologije koja djeluje na kontrolu brzine motora kompresora u Vašem klima uređaju, dok kontinuisano reguliše temperaturu Vašeg sistema. Inverter ima promjenjivu frekvenciju, što znači da možete kontrolisati brzinu i izlaznu snagu grijanja i hlađenja – konstantno i ravnomjerno grijati ili hladiti prostor.

Inverter tehnologija radi na smanjenju operativnih troškova, a također i pouzdanijem radu uređaja, što znači manje kvarova i održavanja. 

Kako funkcioniše tehnologija invertera?

Bez komplikovanih pojmova – inverter kontroliše frekvenciju napajanja motora kompresora u jedinici klima uređaja. Motor kompresora radi na održavanju i kontrolisanju brzine okretanja kompresora, koji pokreće protok rashladnog sredstva unutar sistema i određuje potrebni učinak grijanja ili hlađenja u Vašem prostoru.

Po čemu se inverterski razlikuje od standardnog klima uređaja?

Ako ste ikada bili u doticaju sa klima uređajem koji nema invertersku tehnologiju, primijetili ste zaustavljanje i pokretanje rada jedinice – kad se kompresor zaustavi i ponovno pokrene dok radi na održavanju savršene sobne temperature. Ovo zaustavljanje i pokretanje nije samo izuzetno skupo, već predstavlja i izazov – precizno odrediti savršenu sobnu temperaturu, a istovremeno uzrokuje ometajuću buku. Klima uređaji s fiksnom brzinom daju u prostor puno veći učinak od onoga što je ponekad potrebno, i mogu Vam prilično odvratiti pažnju zbog nedosljednosti zvukova koje proizvode ako ste duže vrijeme u prostoru. Najčešća je to pojava u poslovnim prostorima, gdje uredski radnici smatraju sistem bez invertera užasno frustrirajućim zbog zaustavljanja, pokretanja i neskladnosti učinka, što također može biti izazov ako je sistem postavljen u spavaćoj sobi. Promjene buke, temperature i velika razlika u potrošnji glavne su razlike između inverterskog i neinverterskog sistema.

Zašto biste trebali kupiti sistem sa inverterskom tehnologijom?

Razlozi zbog kojih su pretvarači popularni jest činjenica da imaju inteligentnu tehnologiju koja se prilagođava kako se soba i temperatura prilagođavaju oko nje. Prošlo je vrijeme potrebe za stalnom promjenom temperature na daljinskom upravljaču kako se mijenjaju soba i okoliš, tehnologija pretvarača čini sav naporan posao za Vas i otkriva kad u sobu uđe više ljudi, iznenada naiđe hladan ili vruć zrak i ako je potrebno prilagoditi temperaturu kako bi se zadovoljila željena razina koju je postavio vlasnik ili korisnik sistema.

Jedan od glavnih razloga zašto ljudi sve više biraju inverterski klima uređaj jeste činjenica da na svojim računima za struju mogu uštedjeti velike novce. Klima uređaj neometano nudi protok grijanja ili hlađenja, umjesto da se neprestano zaustavlja i pokreće, što smanjuje izlaze energije i pomaže održati razinu energije nižom od neinverterskih sistema. Uštede energije znatne su i daleko premašuju troškove kupovine sistema u poređenju sa neinverterskim modelima.

Ako spavate kad radi neinverterski klima uređaj, dobro znate njegovu buku jer se sistem neprestano uključuje i isključuje tokom dana ili noći. Neinverterski sistemi zbog same tehnologije rada stvaraju znatno višu razinu buke – nemaju mogućnost samoregulacije brzine rada kompresora.

Inverteri rade brzo!

Ako ste ikada uključili sistem bez invertera, primijetili ste da može proći neko vrijeme dok se sistem dovoljno ne zagrije ili ohladi, dok inverterski klimatizacijski sistem počinje raditi puno brže od sistema bez ove tehnologije i doseže željenu temperaturu vrlo brzo, što za Vas znači znatno veću razinu komfora. Inverterski klima uređaji savršeni su za sve vrste prostora, bilo da se radi o kući, trgovini ili uredu, jer mogu brzo i kontinuisano klimatizovati prostor, osiguravajući minimalnu potrošnju uz savršenu klimu cijeli dan, svaki dan. S potencijalnom uštedom i do 65% u odnosu na tradicionalne neinverterske sisteme, većina vlasnika kuća ili preduzeća odlučuje se za invertersku tehnologiju kako bi uživala dugoročne pogodnosti inverterskih klima uređaja.