Klima uređaji, vodič, savjeti

WiFi upravljanje klima uređajem sa udaljene lokacije

Odličan dodatak za još veći komfor!

Zahvaljujući razvoju tehnologije omogućene su Vam nevjerojatne blagodati, a jedna od njih je i komforna klimatizacija prostora i upravljanje sa udaljene lokacije.

Rasprostranjenost Wi-Fi tehnologije te razvitak modernih i funkcionalnih digitalnih tehnologija i aplikacija za pametne telefone stvorili su preduslov za upravljanje klima uređajima sa udaljene lokacije.

Vratiti se kući s posla u stan koji je klimatizovan uz zanemariv trošak jer ste pola sata prije dolaska putem smartphona uključili klima uređaj na određenu temperaturu nije više naučna fantastika već realnost.

Tehnologija nam omogućava kompletno i plansko upravljanje klima uređajima sa udaljene lokacije zahvaljujući kojem je komfor podignut na nevjerojatnu razinu, a osjećaj upravljanja na daljinu daje nam dodatnu sigurnost i u konačnici smanjuje troškove jer u svakom trenutku možemo provjeriti status klima uređaja odnosno da li je uključen ili ugašen, u kojem je režimu rada i druge detalje.

Zimi zagrijan ili ljeti ohlađen stan kada djeca dolaze iz škole – nikakav problem!

Rashlađen apartman na moru dok se satima vozimo po vrućini – također nikakav problem!

Ovom tehnologijom se omogućava i pametnije trošenje električne energije jer imamo kompletnu kontrolu nad klimam uređajem bez obzira gdje se nalazimo, ali o tome nešto kasnije.

Idemo vidjeti kako funkcioniše Wi-Fi na klima uređajima.

Klima uređaji s Wi-Fi adapterom su novi tehnološki dodaci koji kontrolišu klimatizaciju u Vašem domu ili uredu lakše nego ikad, a sve uz pomoć aplikacije na pametnom telefonu, tabletu ili računaru.

Klime koje imaju mogućnost Wi-Fi upravljanja sa udaljene lokacije, mogu posjedovati Wi-Fi ready ili integrisani Wi-Fi.

Wi-Fi ready znači da se za takve klima uređaje može posebno kupiti i ugraditi WiFi adapter.

Ugradnja WiFi adaptera je vrlo jednostavna, a adapter se na unutrašnju jedinicu klima uređaja spaja priloženim spojnim kablom ili je adapter u obliku USB sticka pa ga je potrebno samo uključiti. 

Klima uređaji sa integrisanim WiFi adapterom imaju tvornički ugrađen sklop za WiFi upravljanje sa udaljene lokacije.

Zašto odabrati pametnu klimu?

Pretpostavimo da je zima i jako je hladno, a idete kući ili u vikendicu gdje trenutno nema nikoga, i sama pomisao da dolazite u hladan prostor je neugodna. Ili se ljeti vraćate sa posla i kuhate se u koloni pomislite kako bi dobro bilo da Vas dočeka ohlađen prostor.

U takvim slučajevima, ali i u puno drugih, dobro bi došla mogućnost upravljati klima uređajem putem mobitela sa udaljene lokacije.

Osim opcije tihog rada, ima filter te je posebno pogodan za osobe sa zdravstvenim problemima uzrokovanim nečistoćama u zraku. Preko mobitela se podešava temperatura, vrijeme uključivanja i isključivanja te dodatne opcije koje uređaj ima.

Inverter klima uređaji izuzetno su tihi, imaju najveći energetski razred A+++ i time su najštedljiviji na tržištu, a osim toga ugrađeni senzor prisutnosti osoba isključuje klima uređaj ako nema nikoga u prostoriji, a ako ste ga kojim slučajem zaboravili ugasiti pri izlasku iz stana, mobilna aplikacija sve rješava. Jednim klikom na mobitelu, Vaša klima je ugašena.

Svi navedeni klima uređaji znatno štede električnu energiju. To su klime koje spadaju u više energetske razrede, imaju najmanje A++ oznaku i samim tim su dizajnirane da štede električnu energiju. Kada se tome doda upravljanje sa udaljene lokacije i još neke pametne opcije koje ove klime posjeduju, korisnici se slažu da je ušteda električne energije dva do tri puta manja u odnosu na standardne klima uređaje bez navedenih funkcija.

 Kako štedimo ako imamo klima uređaj s Wi-Fi ready ili već integriranim priključkom?

Već smo rekli da Wi-Fi adapter omogućava da se klimom upravlja i ako nismo u kući, dakle aplikacijom na mobitelu uključimo klimu samo pola sata prije dolaska kući. To znači da klima uređaj ne mora raditi cijeli dan kako bi klimatizirao prostoriju nego samo kada mi to želimo. Nakon pola sata klima postiže željenu temperaturu te se sama i gasi. Ovakve klime imaju opciju da prepoznaju prisutnost u prostoriji. U slučaju da u prostoriji ne borave osobe, uređaj se prebacuje u režim uštede energije te po povratku u prostoriju sistem se pokreće.

Još jedna prednost upravljanja preko aplikacije je što možete kontrolisati više klima uređaja istovremeno. Dakle, na jednu aplikaciju je povezano više klima uređaja. Istovremeno kontrolišete i kuću i vikendicu, ili poslovni prostor. Nadalje, preko mobilne aplikacije možete prilagoditi brzinu ispuhivanja zraka ako ste se iznenada odlučili vratiti kući. I ovo je odličan način štednje.

Putem aplikacije na Vašem telefonu možete upravljati s više klima uređaja odjednom, pa je tako u jednu cjelinu moguće povezati sve prostorije u Vašoj kući ili uredu.

Tehnologija je evoluirala u našu korist i trebamo iskoristiti svaki njezin aspekt. Kontrolišite svaki aspekt svoga klima uređaja gdje god imate pristup Wi-Fi konekciji i posjedujete pametni telefon.

Dakle, WiFi upravljanje klima uređajima sa udaljene lokacije je definitivno povećalo upravljivost i komfor te promijenilo navike upravljanja klima uređajima, a sami klima uređaji su kupcima postali zanimljiviji i još korisniji.

I da se vratimo na početak priče, kada krenete s posla kliknite i uključite svoju klimu u stanu. Dok putujete kući, Vaša klima radi na tome da Vam život bude ugodniji i ljepši.