savjeti

Razlika između monoblok i split sistema!

Odlučili ste da želite pumpu, ali niste još upoznati sa detaljima odabira iste?

Upoznajte se s razlikama između monoblok i split sistema toplotnih pumpi!

  • Sličnosti monoblok i split sistema

Monoblok i split sistemi toplotnih pumpi mogu vršiti jednake uloge u grijanju i hlađenju. Vrlo jednostavno, obje varijante mogu zagrijavati toplu potrošnu vodu, ali samo kod integrisane verzije imate sve potrebne elemente i spremnik unutar jedne kompaktne jedinice.

Ovo rješenje je vizuelno bolje, jednostavnije za montažu, te ključno, zauzima manje prostora. Kod varijante koja nema integrisan spremnik potrebno je ugraditi i spremnik potrošne tople vode koji se spaja na unutrašnju jedinicu. To je dobra varijanta kada niste limitirani prostorom, te imate nešto veću fleksibilnost dimenzija spremnika s obzirom da su oni kod integrisanih varijanti najčešće dimenzionisani na 200 litara.

Na monoblok i na split sistem se mogu spajati unutrašnje jedinice, ventilkonvektori bilo kojeg proizvođača i vrste jer se ventilkonvektori žičano i komunikacijski ne povezuju s toplotnom pumpom već imaju svoju autonomnu regulaciju putem zasebnog upravljača.

Ukratko, monoblok i split sistemi, imali oni integrisani spremnik ili ne, mogu obavljati iste zadaće, stvar je samo razlike rasporeda samih elemenata unutar sistema.

  • Posebnosti monoblok sistema

U monoblok sistemima svi potrebni elementi nalaze se unutar vanjske jedinice, te se vanjska jedinica cjevovodom u kojem je radni medij (voda) spaja na elemente unutar objekta.

Takve situacije su najčešće u objektima gdje nema mjesta za smještaj unutrašnje jedinice u objektu.

Mana takvih sistema je na mjestima ekstremno niske temperature gdje može doći do zamrzavanja vode u cjevovodu od vanjske jedinice do ulaza u objekat ukoliko cjevovod nije dobro izoliran te se javlja potreba za ubacivanjem glikola u sustav.

Monoblok je jednostavniji za montažu s obzirom da su svi elementi sadržani u vanjskoj jedinici.

  • Posebnosti split sistema

Kod split sistema postoji vanjska jedinica te unutrašnja jedinica koje su međusobno povezane bakrenim cijevima. Najčešći radni medij povezivanja unutrašnje i vanjske jedinice je freon.

Prednost split sistema je u tome što u cijevima izvan objekta nema vode kao kod monobloka, već samo freon koji ne smrzava.

Kod split sistema je sva regulacija na unutrašnjoj jedinici te se na unutrašnju jedinicu spajaju svi elementi unutar objekta. Zavisno o Vašim željama unutrašnja jedinica može imati i integrisan spremnik za potrošnu toplu vodu.

Toplotna pumpa je kompleksan sistem pa je potreban i poseban pristup!

  • Ako od nas tražite savjet ili ponudu molimo da nam pošaljete što više detalja:
  • namjena za koju Vam treba toplotna pumpa: hlađenje, grijanje, podno grijanje, potrošna topla voda, spajanje na solar itd.
  • lokacija objekta.
  • broj prostorija, površina i namjena.
  • ako imate projekat i/ili troškovnik termotehničkih instalacija sa navedenim tipom uređaja, pošaljite nam – to će puno pomoći za razradu ponude.
  • šemu, slike i ostalo što može pomoći za specificiranje ponude.


Rado ćemo odgovoriti na sva Vaša pitanja i dati Vam korisne prijedloge i ponudu.