Klima uređaji, vodič, savjeti

Kako prepoznati da u klima uređaju nedostaje plin?

Otkrivamo Vam prema čemu možete zaključiti kada u klima uređaju nedostaje plina i da li je vrijeme da zovete majstora.

Rashladno sredstvo je “krv” Vašeg rashladnog sistema. Bez odgovarajuće količine rashladnog sredstva, Vaš klima uređaj neće moći pravilno rashladiti Vaš dom. No, određivanje treba li u Vašem klimatizacijskom sistemu dopuniti rashladno sredstvo ili ne, može biti teško jer “simptomi” niskog nivoa rashladnog sredstva također mogu biti simptomi drugih problema s klima uređajem (o tome ćemo govoriti u nastavku teksta).

Međutim, ako mislite da Vaš klima uređaj nema dovoljno rashladnog sredstva, pripazite na ova 4 znaka:

  • Vaši računi za struju su porasli
  • Primjećujete topao zrak koji izlazi iz ventilacijskog otvora
  • Na Vašoj klimi stvara se led ili inje
  • Na vanjskoj jedinici klima uređaja čuje se šištanje ili klokotanje

U ovom tekstu ćemo objasniti 4 glavna pokazatelja kako se manifestira nizak nivo rashladnog medija. Također ćemo istražiti druge razloge kako biste mogli odrediti imate li zaista problem s rashladnim sredstvom ili ne.

  • Povećani računi za energiju

Ako primijetite da su Vam se računi za električnu energiju povećali, a niste značajno promijenili temperaturu u svom domu, možda imate curenje rashladnog sredstva.

Kao što smo gore spomenuli, rashladno sredstvo je “krv” Vašeg klima uređaja. Vaš klima uređaj puše topli zrak preko zavojnice isparivača koja je puna rashladnog sredstva. Rashladno sredstvo zatim preuzima tu toplinu iz zraka i prenosi tu toplinu izvan prostora gdje se ispušta.

Ako nema dovoljno rashladnog sredstva u Vašem klimatizacijskom sistemu, klima uređaj se ne može riješiti tolike količine topline, što znači da će klima uređaj morati raditi duže i raditi više da rashladi Vaš dom. To također znači veće račune za električnu energiju.

Ostali problemi koji mogu uzrokovati povećanje računa za električnu energiju

Dok su povećani računi za električnu energiju vrlo vjerojatno znak niske količine rashladnog sredstva, povećana potrošnja električne energije također može imati i sljedeće uzroke:

Zastarjeli klimatizacijski sistem.  Ako je Vaš klimatizacijski sistem star više od 10 godina, Vaši su visoki računi za struju vjerojatno rezultat starenja klima uređaja. S vremenom Vaš klima uređaj postaje manje učinkovit, što znači da mora raditi duže što rezultira većim računima za električnu energiju.

Sistem koji je premalen ili prevelik za vaš dom. Ako je Vaš klimatizacijski sistem nedavno instaliran, povećanje računa za električnu energiju jednostavno može biti uzrokovano neadekvatnim odabirom klima uređaja koji je preslab ili prejak za Vaš dom. Klima uređaj koji je preslab morat će stalno raditi kako bi postigao željenu temperaturu, a sistem koji je prejak stalno će se uključivati i isključivati. Oba ova scenarija troše više energije nego da Vaš sistem radi optimalno, što može povećati Vaše račune.

Prljavi filter za zrak. Ako Vaš klimatizacijski sistem nije ni nov niti star više od 10 godina, naš bi sljedeći prijedlog bio da provjerite filter klima uređaja. Ako je prljav, mogao bi ograničiti protok zraka u Vašem klimatizacijskom sistemu, što će rezultirati nepotrebnim duljim radom klima uređaja.

Ako imate čist filter, Vaš sistem je odgovarajuće veličine i mlađi je od 10 godina, vjerojatno imate curenje rashladnog sredstva.

  • Klima puše topli zrak

Kao što smo gore spomenuli, rashladno sredstvo apsorbira toplinu iz zraka Vašeg doma i prenosi je izvan prostorije. Ako je razina rashladnog sredstva niska, Vaš klima uređaj ne može apsorbirati dovoljno topline da bi ju izbacio izvan prostorije, što znači da ćete možda primijetiti da topliji zrak puše iz ventilacijskog otvora.

Ostali problemi koji mogu uzrokovati puhanje toplog zraka iz ventilacijskih otvora

Prije nego što pozovete stručnjaka da dođe i napuni klimu rashladnim sredstvom, preporučujemo da zamijenite filter za zrak. Ako je vaš filter začepljen, to može spriječiti Vaš sistem da uvuče dovoljno toplog zraka (što znači da će biti manje hladnog zraka za Vaš klima uređaj).

Međutim, ako ste zamijenili filter i primijetite da Vaš klima uređaj još uvijek puše topao zrak, vjerojatno imate nisku razinu rashladnog sredstva i trebate se obratiti stručnjaku.

  • Led ili mraz na Vašem klima uređaju

Ako primijetite led ili mraz bilo gdje na klima uređaju, to bi mogao biti znak da je razina rashladnog sredstva niska. Kada razina rashladnog sredstva postane preniska, to može uzrokovati pad temperature rashladnog sredstva ispod normalnih projektiranih temperatura. Na kraju će to uzrokovati stvaranje leda na vodovima rashladnog sredstva i zavojnici isparivača.

Drugi problemi koji mogu uzrokovati stvaranje leda/inja:

Prljav filter za zrak. Nizak protok zraka može uzrokovati smrzavanje zavojnice isparivača, a ako je filter za zrak začepljen, to bi moglo smanjiti protok zraka u Vašem klima uređaju. Dakle, ako već niste provjerili filter za zrak, trebali biste to učiniti prije nego pozovete stručnjaka.

Zatvoreni otvori. Kao što smo gore spomenuli, slab protok zraka može uzrokovati smrzavanje spirale isparivača. Kako biste to spriječili, trebali biste osigurati da su svi Vaši ventilacijski otvori očišćeni i bez zapreka.

Ako ste provjerili filter za zrak i uvjerili se da su ventilacijski otvori čisti, vjerojatno Vam curi rashladno sredstvo i morat ćete se obratiti stručnjaku za pomoć.

  • Šuštanje ili mjehurići

Ako čujete šištanje ili vidite mjehuriće koje izlaze iz Vaše vanjske jedinice klima uređaja, velika je vjerojatnost da je to zvuk rashladnog sredstva koje izlazi.

Ako čujete šištanje, to znači da rashladno sredstvo izlazi u obliku plina. Ako vidite mjehuriće, curi u obliku tekućine.

Ako sumnjate da curi rashladno sredstvo, morat ćete se obratiti stručnjaku da to provjeri. Rashladno sredstvo je otrovna tvar, pa to nije nešto što možete sami popraviti.

Upozorenje: rashladno sredstvo se ne „troši”. Ako imate nizak nivo rashladnog sredstva, znači da se rashladno sredstvo negdje gubi odnosno curi. Dakle, ako Vam tehničar jednostavno dopuni rashladno sredstvo bez da popravi curenje plina, to je privremeno rješenje i vjerojatno ćete uskoro opet biti u istoj situaciji.