savjeti, vodič

Tuš kanalice – moderan i funkcionalan dizajn!

Ako je Vaš izbor pri opremanju kupatila bila tuš kabina, onda ste vjerovatno svjesni problema sa odvodom vode, koji se često javlja. Kao odgovor na ovaj problem, a usljed sve veće potražnje za tuš kabinama, pojavile su se tuš kanalice kao idealno rješenje.

Šta je tuš kanalica ili slivnik?

Tuš kanalice se postavljaju u tuš kabinama i ugrađuju direktno u pod u ravnini sa podnim pločicama. Ugradnjom tuš kanalice u moderna kupatila, sa zidanim tuš kabinama još više se ističe elegancija i otvorenost prostora za tuširanje. One imaju veću propusnu moć te nema više zadržavanja vode, a ni neprijatnih mirisa.

Prednosti tuš kanalica

  • Lak pristup – pošto se ovi slivnici postavljaju u ravnini poda omogućavaju vrlo lak pristup prostoru za tuširanje. Ovo je posebno bitno za starije ukućane, djecu i osobe s invaliditetom.
  • Uklapanje sa enterijerom – elegantne su i tanke i njihov jednosmjerni nagib se vrlo lako uklapa sa pločicama svih formata, a ne samo sa malim pločicama što je problem kod tradicionalnih odvoda.
  • Dodaci – većina novijih modela tuš kanalica posjeduje razne dodatke koji se lako kombinuju. Postoji dodatak za protok vode u jednom smjeru koji istovremeno sprečava vraćanje neprijatnih mirisa iz kanalizacije, ali i dodatak koji sakuplja dlake da bi se spriječila začepljenost odvoda.
  • Veća propusna moć – ova karakteristika garantuje brži odliv vode iz prostora za tuširanje.

Ugradnja i održavanje

Ukoliko ste se odlučili za postavljanje tuš kanalice znajte da se one ugrađuju prije postavljanja pločica pa dobro isplanirajte ugradbene elemente prije renoviranja kupatila. Vodite računa i o odgovarajućoj hidroizolaciji. Modeli sa hidroizolirajućom prirubnicom koja dobro povezuje hidroizolaciju sa tijelom tuš kanalice produžiće vijek trajanja kanalice jer on direktno zavisi od veze slivnika i hidroizolacije.

Sam proces ugradnje je jednostavniji i brži u odnosu na stari odvodni sistem, ali ipak za ovu vrstu posla potražite pomoć vodoinstalatera. Lako se uklapaju sa svim vrstama, dimenzijama i modelima pločica pa ako ste već kupili pločice o tome ne treba da brinete. Čišćenje i održavanje tuš kanalica je zaista lako i jednostavno. Dovoljno je podiguti poklopac i očistiti nakupljenu prljavštinu.

Kako izabrati?

Na tržištu ćete pronaći sve veći izbor tuš kanalica različitog cjenovnog ranga i različitih proizvođača. Među najpouzdanijim proizvođačima kada uporedimo cijenu i kvalitet izdvajamo Armal.